Pyszna babka kawowo-waniliowa

Pyszna babka kawowo-waniliowa

Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam ją dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa.

Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy?

Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką i oczywiście dobrej jakości kawa. Ja w przepisie wykorzystuję świeżo mieloną kawę lub dobrej jakości gotową kawę mieloną. Taką można znaleźć w ofercie Bialetti. Oferta tej włoskiej marki to prawdziwy raj dla kawoszy. W ofercie znajdziemy m.in. stalowe kawiarki Bialetti na indukcję, modele elektryczne oraz inne akcesoria do parzenia kawy Bialetti – french pressy, bialetti filiżanki czy dobrej jakości  termosy. Sama w domu mam np. ręczny spieniacz do mleka Bialetti, który uwielbiam. Tak prosty w obsłudze i tak jednocześnie niezawodny. Oczywiście w ofercie znajdziemy też różne kawy, jak świetna włoska kawa ziarnista, która z powodzeniem może być wykorzystana w przepisie. Wystarczy ją zmielić. Oczywiście warto ją też zaparzyć i podać do ciasta. Bo nic nie smakuje tak dobrze jak domowy wypiek i filiżanka pysznej kawy. Zgodzicie się?

Babka kawowo-waniliowa idealna na każdą okazję

Babka to wypiek idealny na każdą okazję. Polecam Wam ją zarówno do popołudniowej kawy, ale też i na przyjęcia. Po kawałek babki zawsze warto sięgnąć 😉 Zaskoczcie swoją rodzinę i znajomych przygotowując ten popularny wypiek z dodatkiem aromatycznej kawy.

Składniki: 

  • 5 jajek klasy M
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki świeżo mielonej kawy (u mnie dziś 3 łyżeczki z lekką górką)*
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • aromat waniliowy (zamiennie ekstrakt lub cukier wanilinowy)

*ilość kawy zależy od tego jak intensywny chcemy uzyskać smak

Przygotowanie:

Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka. Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na “biały puch” ze szklanką cukru.

Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu (lub ekstrakt) oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju “kruszonki”). 

Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki (forma z kominkiem lub keksówka 31×12). Do drugiej połowy dodajemy kakao i kawę, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wykładamy dowolnie na jasne.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 40 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi