Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą

Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą (1)Sernik, to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę go w najróżniejszych wersjach. Dziś zapraszam Was na niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą. U mnie w domu cieszył się ogromną popularnością i … znikł bardzo szybko. Spróbujcie, ten sernik jest naprawdę prosty i pyszny.

Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą (2)Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy czytelni serdecznie polecam Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony Wieluń zarówno do wypieków (serników, ciast z serem), jak i śniadań lub obiadów.

 

Składniki: (na tortownice 24 cm)
  • 2 1/2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego
  • 1/2 kg sera – polecam ser „Mój ulubiony” Wieluń (gęsty, idealny do serników)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe
Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek) i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na puszystą masę.

Następnie do naszej masy dodajemy łyżka po łyżce ser, miksując na małych obrotach.

Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem).

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku.

Podajemy np. posypany czekoladowymi płatkami.

Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz