Puszysty pomarańczowo cynamonowy omlet

puszysty-pomaranczowo-cynamonowy-omletDziś zapraszam Was na puszysty pomarańczowo cynamonowy omlet. Idealny na kolację, jak i śniadanie. Połączyłam w nim moje ulubione smaki pomarańczy i cynamonu. Jak dla mnie „niebo” na talerzu 😉 Taki omlet robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada. Spróbujcie.

Składniki:

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (u mnie z eSłoneczko)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki jogurtu (niezbyt rzadkiego)
  • odrobina soli himalajskiej (u mnie świeżo zmielona gruba z eSłoneczko)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M
  • olej kokosowy do smażenia – około 1 łyżeczki

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, sok z pomarańczy, cynamon i odrobinę soli (u mnie dwa przekręcenia młynka). Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą na większym).

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Podajemy oprószony cukrem pudrem z kawałkami pomarańczy. Omlet można podać w całości lub tak jak u mnie pokrojony na cztery części.

puszysty-pomaranczowo-cynamonowy-omlet-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi