Dziś zapraszam Was na puszysty pomarańczowo cynamonowy omlet. Idealny na kolację, jak i śniadanie. Połączyłam w nim moje ulubione smaki pomarańczy i cynamonu. Jak dla mnie „niebo” na talerzu 😉 Taki omlet robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada. Spróbujcie.
Składniki:
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu (u mnie z eSłoneczko)
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki jogurtu (niezbyt rzadkiego)
- odrobina soli himalajskiej (u mnie świeżo zmielona gruba z eSłoneczko)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka M
- olej kokosowy do smażenia – około 1 łyżeczki
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, sok z pomarańczy, cynamon i odrobinę soli (u mnie dwa przekręcenia młynka). Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy.
Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą na większym).
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Podajemy oprószony cukrem pudrem z kawałkami pomarańczy. Omlet można podać w całości lub tak jak u mnie pokrojony na cztery części.
Smacznego
Omlecik wspaniały. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia smakowego – pomarańcza i cynamon. Duet może okazać się naprawdę pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja uwielbiam takie smaki 🙂