Puszysty omlet z musli w jagodowym sosie

Puszysty omlet z musli w jagodowym sosie (1)Dziś zapraszam Was na pyszny puszysty omlet z musli w jagodowym sosie. Uwielbiam połączenie najróżniejszych placków, placuszków i omletów z chrupiącymi dodatkami i nutą słodyczy. Dziś u mnie tym słodkim akcentem jest przepyszny jagodowy sos 🙂 Idealny do najróżniejszych deserów i śniadań na słodko. Miłego i smacznego dnia 🙂

Puszysty omlet z musli w jagodowym sosie (2)

Składniki:

  • 2 jajka (większe)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia
  • ulubione chrupkie musli
  • jagodowy sos deserowy Fanex

*używam Zott, ale może być każdy inny o podobnej konsystencji

Przygotowanie:

Do miski przekładamy jogurt naturalny, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie i energicznie mieszamy łyżką.

Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego (u mnie około 1 łyżeczki). Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet kroimy na 4 części, układamy jedną na drugą, posypujemy ulubionym chrupiącym musli i polewamy jagodowym sosem.

Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. aldonka says:

    Ja ostatnio praktykuję pieczenie omletów w gofrownicy. Mam taką starą sprawdzoną profi i takie „omlety” są mega chrupiące. Dzieciaki chętniej po nie sięgają na śniadanie i nawet w pudełko do szkoły brały 😉

Skomentuj aldonka Anuluj pisanie odpowiedzi