Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto Dziś zapraszam Was na mocno czekoladowy wypiek. Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto przygotowuje na różne okazje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i… mocno czekoladowe. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smakołyków. Idealne na domową imprezę sylwestrową 😉 W końcu obok przeróżnych sałatek, przekąsek, pasztecików nie może też zabraknąć słodkości, prawda? 😉
Ciasto przygotowałam na bazie czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady. Szczerze polecam Wam ten produkt! Prawdziwa, mleczna czekolada, która jest idealna do wypieków, ale i nie tylko. Spróbujcie zrobić z niej domową gorącą czekoladę. Coś cudownego 🙂 Polecam.
A wracając do wypieku. Spójrzcie jak łatwo przygotować takie puszyste podwójnie czekoladowe ciasto. Z tym przepisem poradzi sobie każdy 🙂
Składniki:
Na czekoladowe ciasto:
- 120 g czekolady kulinarnej 44% z Manufaktury Czekolady
- 3 jajka klasy M
- 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny)
- 3 łyżki mleka
- 150 g cukru (można dać ciut mniej)
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki lub skórka starta z 1 pomarańczy
Na lukier z białej czekolady:
Uwaga: Lukier można pominąć i oprószyć ciasto cukrem pudrem lub zamienić na polewę z gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- około 30 g białej czekolady
- 3 łyżki wody
Dodatkowo:
- czekoladowe chrupki do ozdoby
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umieszczamy ją w miseczce nad gotującą się wodą. Miseczka nie może stykać się z taflą wody.
W misce masło z cukrem. Następnie dodajemy jajka i 3 łyżki mleka miksujemy.
Teraz czas na naszą rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy ją do masy i dokładnie miksujemy składniki.
Dopiero teraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy lub 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki, krótko miksujemy.
Czekoladową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z foremki i oblewamy lukrem z białej czekolady. Dodatkowo ciasto można ozdobić czekoladowymi chrupkami.
Jak przygotować lukier z białej czekolady?
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier puder, mieszamy. Rondelek ustawiamy na małej mocy palnika. Mieszamy, aż nasz cukier się zagotujemy i zrobi się przejrzysty (około 2 minuty). Ściągamy rondelek z ognia i do gorących składników dodajemy posiekaną białą czekoladę. Mieszamy całość aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli polewa wyda się wam za rzadka można dodać więcej czekolady.
Smacznego
Wygląda bardzo smacznie 😉
Dziękuję i polecam 🙂