Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne śniadanie. Karmelizowany rabarbar i puszyste placuszki jogurtowe, to wspaniały początek dnia. Warto przygotować tak proste, ale jakże smaczne śniadanie póki sezon na rabarbar wciąż trwa. Spróbujecie.
Składniki: (na 8 sztuk)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
- 2 łyżeczki cukru (można pominąć)
- 1 większe jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 większej łodygi rabarbaru
- 11/2 łyżki masła
- 11/2 łyżki cukru
- duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję).
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto na małym ogniu.
Jak przygotować karmelizowany rabarbar:
Rabarbar obieramy, następnie tniemy w mniejszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojony rabarbar, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Rabarbar smażymy, co jakiś czas mieszając aż do miękkości. Na patelni powinien zostać na lepki, słodki sos, którym polejemy nasze placuszki.
Placuszki podajemy z ciepłym karmelizowanym rabarbarem.
Smacznego