Puszyste placuszki jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem

Puszyste placuszki jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem (1)Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne śniadanie. Karmelizowany rabarbar i puszyste placuszki jogurtowe, to wspaniały początek dnia. Warto przygotować tak proste, ale jakże smaczne śniadanie póki sezon na rabarbar wciąż trwa. Spróbujecie.

Składniki: (na 8 sztuk)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
  • 2 łyżeczki cukru (można pominąć)
  • 1 większe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 większej łodygi rabarbaru
  • 11/2 łyżki masła
  • 11/2 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję).

Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto na małym ogniu.

Jak przygotować karmelizowany rabarbar:

Rabarbar obieramy, następnie tniemy w mniejszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojony rabarbar, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Rabarbar smażymy, co jakiś czas mieszając aż do miękkości. Na patelni powinien zostać na lepki, słodki sos, którym polejemy nasze placuszki.

Placuszki podajemy z ciepłym karmelizowanym rabarbarem.

Puszyste placuszki jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz