Puszyste placuszki bananowe – idealne na śniadanie
Dziś mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie. Puszyste placuszki bananowe podane z mandarynkami i syropem klonowym. Czy może być lepszy początek dnia? 😉 Spróbujcie. Przepis jest bardzo prosty. Tak przygotowane placuszki posmakują dużym i małym łasuchom 😉
Jak przygotować placuszki bananowe?
Składniki:
- 2 średnie banany
- pół szklanki kefiru (zamiennie może być mleko)
- 2 jajka M
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: syrop klonowy i mandarynki
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem. Można je też zblendować.
Do bananów dodajemy kefir, jajka. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Znów wszystko mieszamy.
Placuszki smażymy na małym ogniu (ja smażę bez tłuszczu).
Podajemy z mandarynkami i syropem klonowym.
Smacznego