Uwielbiam ciasteczka. Zresztą przyznajmy szczerze, większość ludzi za nimi wprost przepada 😉 Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zdrowszą wersję tych małych słodkości. Moje małe, puszyste ciasteczka upiekłam na mące ryżowej. Uwielbiam ją. Odkąd zaczęłam z nią eksperymentować zawsze mam jej zapas w kuchni. Najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania śniadaniowych placuszków – pyszne placuszki jogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe. Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają a la biszkopty. Moje ciasteczka dodatkowo nadziałam żurawiną z sokiem granatu, która daje im dodatkowej słodyczy. Przepis na ciasteczka jest naprawdę prosty i szybki. Spróbujcie. U mnie ciasteczka znikły w przysłowiowym mgnieniu oka. Moje maluchy łapały je w rączkę i… ciasteczka znikały po chwili w ich buziach. Nie ukrywam, że sama też zjadłam swoją porcję bardzo szybko 😉
Składniki: (na około 12 sztuk)
- 150 g mąki ryżowej + 4 łyżki
- 1 łyżka półpłynnego oleju kokosowego (u mnie Woj-len)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g żurawiny z sokiem granatu (można użyć tradycyjnej)
- 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi
- 3 małe jajka (u mnie wiejskie)
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi i olej kokosowy (w konsystencji półpłynnej). Całość dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki suche – 150 g mąki ryżowej z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym.
Następnie suche składniki dodajemy do mokrych, całość dokładnie mieszamy. Dosypując powoli pozostałe 4 łyżki mąki. Masa będzie kleista, ale powinna być dość gęsta. Na koniec dodajemy żurawinę, i krótko mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy nasze ciasteczka. Masę nabieramy przy użyciu stołowej łyżki, a następnie za pomocą palca ściągamy ją na blaszkę. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy około 8-9 minut (spód ciasteczek powinien być dość mocno zrumieniony). Czas zależy od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować podczas pieczenia (głównie spód, bo wierzch będzie zawsze dość blady).
Puszyste ciasteczka na mące ryżowej z kokosową nutą*
*przepis i pomysł własny
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Przepis dodaję do akcji:
Uwielbiam domowe ciasteczka 🙂
Ja również 🙂
bardzo fajna wersja ciasteczek, z ryżowej ich jeszcze nie piekłam.
Dziękuję 🙂