Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany)

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie.

Składniki:

Do klopsów:

  • 500 g mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko M
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len
  • bułka pszenna (z 1 łyżka) do obtoczenia klopsów

Do sosu:

  • 0,5 l bulionu
  • pół cebuli
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych)
  • pół szklanki śmietany 18% (do zup i sosów)
  • 7 pełnych łyżek przecieru pomidorowego
  • 4 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku*
  • pieprz i sól do smaku
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody do zagęszczenia sosu

*dziś wyjątkowo nie dodawałam koperku do gotowania, a dopiero posypałam bezpośrednio przed podaniem. Ale Wam jednak polecam dodać koperek do sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny)

Przygotowanie:

Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar.

Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli, podsmażamy. Wlewamy nasz bulion, wkładamy nasze pulpeciki i gotujemy całość pod przykryciem około 20 minut. W między czasie pulpety z 2-3 razy obracamy (ja poruszam delikatnie garnkiem, same powinny się obrócić).

Śmietankę mieszamy z koncentratem pomidorowym, słodką czerwoną papryką i drobno posiekanym koperkiem. Dolewamy do naszych pulpetów. Delikatnie mieszamy i gotujemy z 3-4 minuty, pod koniec zagęszczając sos (wlewamy mąkę wymieszaną z małą ilością wody, całość mieszamy) i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Tak przygotowane pulpety w sosie podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu można dodatkowo posypać całość koperkiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi