Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym

Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Dziś polecam Wam przepis na pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym. Pyszne, delikatne i naprawdę proste w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny. Takie pulpeciki najczęściej przygotowuję z mielonej szynki, ale możecie tu wykorzystać również inne mięso.

Jeśli szukacie prostego i niedrogiego pomysłu na obiad, to polecam Wam właśnie takie pulpeciki z ryżem w prostym sosie pomidorowym. Możecie je podać same z zestawem surówek lub jako dodatek do ziemniaczków.

Szukając pysznych pomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok
  • 5 łyżek bułki tartej z lekką górką
  • czarny pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony od Smaki na miarę)
  • sól do smaku
  • nieduża ilość oleju lub masło do podsmażenia

Na sos:

  • 800 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony od Smaki na miarę)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, studzimy (ja dodaje lekko ciepły).

Do rondla / garnka wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy całość pieprzem i solą. Gotujemy, próbujemy.

Cebule siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Przekładamy do miski. Dodajemy ryż, mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy kasze i bułkę tartą. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy. Formujemy w lekko zwilżonych dłoniach pulpeciki (w razie potrzeby można dodać więcej bułki, jeśli masa wyda się zbyt rzadka).

Pulpeciki lekko obsmażamy i przekładamy do sosu. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Sos pod koniec można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Pod koniec warto spróbować i opcjonalnie doprawić sos do smaku.

Smacznego

6 comments

Dodaj komentarz