Pulpeciki z ryżem i kaszą manną w sosie pomidorowym. Dziś zapraszam Was na prosty obiad dla całej rodziny. Pyszne, sycące pulpeciki z dodatkiem ryżu i kaszy manny w prostym sosie pomidorowym. My najczęściej jemy takie pulpeciki wyłącznie z zestawem różnych surówek. Ale można je również podać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
Na pulpety:
- około 410 g mięsa mielonego
- 1,5 szklanki ugotowanego wcześniej ryżu – użyłam basmati Karoon
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 jajko
- 6 łyżek kaszy manny
- olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len
Na sos:
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mielone mięso, ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając kaszę manną.
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Formujemy pulpeciki. Obsmażamy je na oleju lekko ruszając rondlem, tak by te się obracały (ja najpierw chwilę obsmażam bez przykrywki, a potem już chwilę pod przykryciem).
Dolewamy bulion wymieszany z passatą pomidorową. Dodajemy majeranek i gotujemy całość pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Ciekawy pomysł z dodaniem ryżu do pulpecików. Z pewnością są bardziej sycące. Wypróbuję 🙂
Polecam 🙂
Uwielbiamy, wszyscy zajadają je ze smakiem ….pyszne
😀