Pulpeciki z ryżem i kaszą manną w sosie pomidorowym

Pulpeciki z ryżem i kaszą manną w sosie pomidorowym. Dziś zapraszam Was na prosty obiad dla całej rodziny. Pyszne, sycące pulpeciki z dodatkiem ryżu i kaszy manny w prostym sosie pomidorowym. My najczęściej jemy takie pulpeciki wyłącznie z zestawem różnych surówek. Ale można je również podać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

Na pulpety:

  • około 410 g mięsa mielonego
  • 1,5 szklanki ugotowanego wcześniej ryżu – użyłam basmati Karoon
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 6 łyżek kaszy manny
  • olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len

Na sos:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mielone mięso, ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając kaszę manną.

W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Formujemy pulpeciki. Obsmażamy je na oleju lekko ruszając rondlem, tak by te się obracały (ja najpierw chwilę obsmażam bez przykrywki, a potem już chwilę pod przykryciem).

Dolewamy bulion wymieszany z passatą pomidorową. Dodajemy majeranek i gotujemy całość pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj wedelka Anuluj pisanie odpowiedzi