Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym Co u Was na obiad? U nas dziś królują szybkie pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Ja też 😉 Prosto i pysznie. Tak przygotowane pulpeciki można podać do tłuczonych ziemniaków, kaszy, kluseczek lub makaronu. Spróbujcie.
Lubicie takie obiady? Ja bardzo często przygotowuję różne dania z mięsem mielonym. Odkąd mam maszynkę do mielenia Zelmotor nawet jeszcze częściej 😉 Proste, poręczne urządzenie, które łatwo utrzymać w czystości. Maszynka nie jest dużo, więc zmieści się nawet w małej kuchni. Polecam! Polska firma, świetna jakość.
Składniki:
Na pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie)
- 2 pieczarki średniej wielkości
- 1 mała cebula
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 pełne łyżki bułki tartej
- 1 jajko
Na sos pomidorowy:
- 300 ml bulionu (u mnie drobiowy)
- 1 ząbek czosnku
- około 100 g przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Mięso mielimy i przekładamy do miski.
Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko.
Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki).
Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy.
Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniakami, kluseczkami lub makaronem.
Smacznego