Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty obiad. Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym. Mozzarella fajnie wzbogaciła smak. Nie dałam jej dużo, dzięki czemu jest tylko lekko wyczuwalna. Takie pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, kaszy lub ryżu. Ja ostatnio podałam je z włoskimi gnocchi. Wyszło przepysznie. Polecam i Wam. Prosto i smacznie 🙂

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowe
  • 2 pełne łyżki startej mozzarelli
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • około 3 łyżki bułki tartej

Na sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można pominąć)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie odrobina mąki + woda dla zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku.

Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, startą mozzarellę, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą.

Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki.

Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy.

Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy passatę pomidorową i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.

Sos można też delikatnie zagęścić. Wystarczy wymieszać niedużą ilość mąki z wodą i wlać do sosu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi