Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty obiad. Pulpeciki z mozzarellą w sosie pomidorowym. Mozzarella fajnie wzbogaciła smak. Nie dałam jej dużo, dzięki czemu jest tylko lekko wyczuwalna. Takie pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, klusek, kaszy lub ryżu. Ja ostatnio podałam je z włoskimi gnocchi. Wyszło przepysznie. Polecam i Wam. Prosto i smacznie 🙂
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowe
- 2 pełne łyżki startej mozzarelli
- 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- około 3 łyżki bułki tartej
Na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (można pominąć)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie odrobina mąki + woda dla zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku.
Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, startą mozzarellę, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą.
Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki.
Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy.
Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.
Następnie dodajemy passatę pomidorową i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.
Sos można też delikatnie zagęścić. Wystarczy wymieszać niedużą ilość mąki z wodą i wlać do sosu.
Smacznego
takie pulpeciki biorę w ciemno
🙂