Pulpeciki z jagnięciny w sosie pomidorowym
Dziś mam dla Was pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne, delikatne pulpeciki z jagnięciny w sosie pomidorowym. Idealne do kluseczek i świeżej surówki z czerwonej kapusty. My uwielbiamy takie obiady. Polecam i Wam.
Dobrej jakości jagnięcinę i inne doskonałe produkty, m.in. sery, wędliny, ryż, passate pomidorową czy pieczywo znajdziecie w ofercie Królewska Spiżarnia
Zamawiając produkty na stronie: https://krolewskaspizarnia.pl/ i wpisując kod: okruszki dostaniecie 15% rabatu na pierwsze zakupy. Darmowa dostawa od 300 zł
Jak zrobić pulpeciki w sosie?
- mięso jagnięce mielone (około 500 g) – zamówicie w Królewska Spiżarnia
- 1 mała cebula
- 1 jajko M
- przyprawy: pół łyżeczki mielonego pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
Na sos:
- około 200-230 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być też warzywny)
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki + niewielka ilość wody do zagęszczenia sosu
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju.
Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy w dłoniach małe pulpeciki.
Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy je na drugą stronę np. łyżką.
Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość 7-8 minut. W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć” garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.
Następnie dodajemy passatę. Gotujemy całość pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluseczki i surówka z czerwonej kapusty.
Smacznego
/Wpis we współpracy reklamowej z Królewska Spiżarnia/
Muszę zrobić
Uwielbiam takie obiady