Pulpeciki z jagnięciny w sosie pomidorowym

Pulpeciki z jagnięciny w sosie pomidorowym

Dziś mam dla Was pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne, delikatne pulpeciki z jagnięciny w sosie pomidorowym. Idealne do kluseczek i świeżej surówki z czerwonej kapusty. My uwielbiamy takie obiady. Polecam i Wam.

Dobrej jakości jagnięcinę i inne doskonałe produkty, m.in. sery, wędliny, ryż, passate pomidorową czy pieczywo znajdziecie w ofercie Królewska Spiżarnia

Zamawiając produkty na stronie: https://krolewskaspizarnia.pl/ i wpisując kod: okruszki dostaniecie 15% rabatu na pierwsze zakupy. Darmowa dostawa od 300 zł

Jak zrobić pulpeciki w sosie?



Składniki:

  • mięso jagnięce mielone (około 500 g) – zamówicie w Królewska Spiżarnia
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko M
  • przyprawy: pół łyżeczki mielonego pieprz, 1 płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej

Na sos:

  • około 200-230 ml bulionu (u mnie drobiowy, ale może być też warzywny)
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki + niewielka ilość wody do zagęszczenia sosu
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju.

Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, jajko, przyprawy i bułkę tartą.

Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy w dłoniach małe pulpeciki.



Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju. Gdy się rumienią z jednej strony, obracamy je na drugą stronę np. łyżką.

Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy całość 7-8 minut. W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć” garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy passatę. Gotujemy całość pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.

Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluseczki i surówka z czerwonej kapusty.

Smacznego

/Wpis we współpracy reklamowej z Królewska Spiżarnia/

2 comments

Dodaj komentarz