Właśnie kończy się sezon na moje ukochane truskawki. Jak zachować na dłużej smak lata? Podobnie jak autorka książki „Przetwory z pomysłem” polecam Wam przygotować domowe dżemy, konfitury czy kompoty, a potem zapakować wszystko w słoiki na przetwory. Patrycja Machałek idzie nawet o krok dalej. W swojej książce dzieli się przepisami również na te mniej klasyczne przetwory z owoców i warzyw.
Książka, to zbiór 100 prostych przepisów, po które mogą sięgnąć zarówno początkujący kucharze, jak i osoby szukające inspiracji, czegoś bardziej wyszukanego. Domowe przetwory są naprawdę proste w wykonaniu, co udowadnia w swojej książce Patrycja Machałek. Każdy przepis jest prosty, czytelny. Warto z nich korzystać i przygotować coś co nie ocieka chemią, co jest pozbawiona konserwantów, barwników itd. Domowe znaczy zdrowe 🙂
A co ciekawego znajdziecie w książce?
Przepisy na pyszne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Nie zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd.
Mnie osobiście zainteresowały przepisy na syropy (np. mandarynkowy czy hibiskusowy), na wiśnie w karmelowym burbonie, na marynowany imbir czy powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Ale zacznę chyba od frużeliny mango z limonką 🙂
Pysznych pomysłów jest naprawdę wiele, dlatego warto sięgnąć po tą książkę.
Tytuł: „Przetwory z pomysłem”