Przepisy na lody domowej roboty i desery na zimno

Lato to najlepszy okres w ciągu 365 dni w roku. Długie dni, wysokie temperatury, dużo słońca i wakacyjne wyjazdy. Jak nie kochać tej pory roku!? Jeśli już mowa o lecie, trzeba wspomnieć też o jednym z najlepszych sposobów na orzeźwienie, czyli… lodach i deserach na zimno!

Krótka historia lodów

Skąd pochodzą lody? Cóż, jak to bardzo często w kulinarnych historiach bywa, pierwsze wzmianki pochodzą ze… starożytnych Chin. To właśnie na terenie Azji ponad 5000 lat temu ludzie prawdopodobnie jako pierwsi delektowali się chłodnymi napojami z lodem, które przypominały współczesne sorbety.

Następnie lodowymi przysmakami raczyli się starożytni Grecy i Rzymianie. Przywilej ten posiadali jednak tylko ludzie z najwyższych klas społecznych, ponieważ lód był dobrem luksusowym, sprowadzanym z gór.

Na szczęście przełom XIX i XX wieku przyniósł wielkie zmiany. W tym okresie lody stały się dostępne praktycznie dla wszystkich zwykłych śmiertelników – wszystko za sprawą obwoźnych sklepikarzy oferujących lodowe przysmaki, którzy wyrastali niczym grzyby po deszczu. A dziś? Budkę z lodami można spotkać na rogu każdego większego osiedla lub co kilkadziesiąt metrów, odwiedzając pierwszy lepszy turystyczny kurort!

Przepisy na domowe lody i zimne desery

Bo odrobinie historii przechodzimy do clou naszego artykułu, czyli przepisów! Poniżej przedstawiamy cztery wyjątkowe propozycje na letnie orzeźwienie:

Życzymy wam przepysznej, lodowej uczty!

 

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Olga Anuluj pisanie odpowiedzi