Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią (1)Uwielbiam leczo. To prosty, smaczny, niedrogi i sycący obiad dla całej rodziny. Dziś dzielę się z Wami przepisem na leczo w wersji wegetariańskiej. Takie leczo przygotowuje się naprawdę łatwo. Jeśli zależy Wam jednak, aby Wasze leczo miało w składzie mięso możecie je dodać właściwie w każdej chwili. Wystarczy podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę (np. drobiową) i wmieszać ją w gotowe leczo (lekko podgrzewając całość). Ja jednak preferuję wersję wegetariańską. Jest lżejsza i naprawdę smaczna. Spróbujcie.

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią (2)Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Do tak przygotowanego leczo pasują najróżniejsze dodatki – chleb, bułki, kasze, ziemniaki itp. leczo

Składniki:

  • 2 mniejsze zielone cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
  • 1 puszka pomidorów*
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czubrycy białej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zielona pietruszka do podania

* pomidory całe bez skórki 400 g waga netto

Przygotowanie:

Obie papryki kroję w dość dużą kostkę. Cukinie (u mnie młode, więc nie trzeba ich obierać) kroję na kawałki podobnej wielkości.

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią (3)Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojoną w piórka lub drobniej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Całość doprawiamy przyprawami (słodka i ostra papryka oraz czubryca biała), mieszamy. Wszystko smażymy na mniejszym ogniu około 10-15 minut (aż papryki zmiękną), co jakiś czas mieszając.

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią (4)Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.

Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobiną zielonej pietruszki.

Przepis na wegetariańskie leczo z cukinią (5)Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz