Przekąska z chleba tostowego – chrupiące trójkąty z serem

Przekąska z chleba tostowego

Dziś mam dla Was kolejny szybki pomysł na prostą przekąskę. Chrupiące trójkąciki z chleba tostowego z serem. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Potrzebujecie tylko chwili czasu, chleb tostowy i kilka dodatków (te możecie oczywiście zmienić według potrzeb). Takie chrupiące trójkąty z chleba tostowego możecie też śmiało podać np. na kolację. Idealnie będzie do nich pasował też domowy sos czosnkowy. Spróbujcie.

Jak zrobić chrupiące trójkąty z chleba tostowego?

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • ulubiony ser – u mnie kozi wędzony w plastrach
  • 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu)
  • 1 jajko
  • do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek
  • bułka tarta
  • ole do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Ze wszystkim kromek odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę lekko rozwałkowujemy i nakładamy pastę pomidorową. Na każdą kromkę wykładamy też po pół plasterka sera (nie może wystawać).

Kromki składamy na pół. Rada: Jeśli wasz chleb tostowy się kruszy kromki można wcześniej delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą.

Każdy złożoną kromkę maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.

Nasze trójkątne kromki smażymy na oleju z obu stron na złoto.

Smacznego

Jak zrobić domową pastę pomidorową – najłatwiejsza wersja:

Potrzebujemy: 1 pomidor, 1-2 ząbki czosnku, 3 listki świeżej bazylii, odrobina oliwy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a bazylię drobno siekamy. Przekładamy wszystko do garnuszka, chwilę gotujemy. Studzimy, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Gotowe. Ilości dostosujcie do potrzeb.

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz