Przekąska z chleba tostowego
Dziś mam dla Was kolejny szybki pomysł na prostą przekąskę. Chrupiące trójkąciki z chleba tostowego z serem. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Potrzebujecie tylko chwili czasu, chleb tostowy i kilka dodatków (te możecie oczywiście zmienić według potrzeb). Takie chrupiące trójkąty z chleba tostowego możecie też śmiało podać np. na kolację. Idealnie będzie do nich pasował też domowy sos czosnkowy. Spróbujcie.
Jak zrobić chrupiące trójkąty z chleba tostowego?
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- ulubiony ser – u mnie kozi wędzony w plastrach
- 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu)
- 1 jajko
- do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek
- bułka tarta
- ole do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Ze wszystkim kromek odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę lekko rozwałkowujemy i nakładamy pastę pomidorową. Na każdą kromkę wykładamy też po pół plasterka sera (nie może wystawać).
Kromki składamy na pół. Rada: Jeśli wasz chleb tostowy się kruszy kromki można wcześniej delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą.
Każdy złożoną kromkę maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Nasze trójkątne kromki smażymy na oleju z obu stron na złoto.
Smacznego
Jak zrobić domową pastę pomidorową – najłatwiejsza wersja:
Potrzebujemy: 1 pomidor, 1-2 ząbki czosnku, 3 listki świeżej bazylii, odrobina oliwy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a bazylię drobno siekamy. Przekładamy wszystko do garnuszka, chwilę gotujemy. Studzimy, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy. Gotowe. Ilości dostosujcie do potrzeb.
Prosto i pysznie:)