Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek, placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem 😉 Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- około 125 g pieczarek (można dać więcej)
- 1 pełna łyżka masła
- 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka suszonej cebuli płatki
- szczypta granulowanego czosnku*
- czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go)
- sól do smaku
- pół szklanki śmietanki kremówki 30%
- pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami)
*polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku http://smaknamiare.pl
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze pieczarki, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 4-5 minut. Dodajemy suszoną cebulę, przyprawy (ja nie żałuję pieprzu) i posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy i chwilę smażymy (1-2 minuty) już bez pokrywki. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Podgrzewamy na małej mocy palnika i dodajemy pół trójkącika serka topionego, mieszamy. Serek ma się stopić i sos lekko zgęstnieć. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i podajemy.
Smacznego
Uwielbiam taki sos i wykorzystuje go na wiele sposobów 🙂
😀