Prosty sernik bez spodu

Prosty sernik bez spodu Dzień dobry moi drodzy 🙂 Dziś mam dla Was przepis na prosty sernik bez spodu. Jeden z moich ulubionych. Uwielbiam takie właśnie serniki. Proste, kremowe, bez zbędnych dodatków, po prostu rozpływające się w ustach. Do tego filiżanka ulubionej kawy, herbaty lub… pysznego napoju czekoladowego Le Royal Choco Blue 😉 I więcej mi do szczęścia nic nie potrzeba.

Napój czekoladowego Le Royal Choco Blue ze sklepu kawwa.pl to wspaniały pomysł na zimowe dni. Czy i u Was mrozik za oknem? 🙂 U nas nawet gdzieniegdzie można znaleźć niewielkie ilości śniegu, co wywołuje ogromną radość moich dzieci. Wczoraj nawet udało się chwilę pozjeżdżać na łopatkach 😉 Ale ja wciąż czekam na tą prawdziwą, śnieżną zimę 🙂

Składniki:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego z wiaderka
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 jaj klasy L
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia (u mnie forma 24×24, sprawdzi się również tortownica 26 cm o wysokich rantach).

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dno piekarnika wkładamy dowolną blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka zostawiamy w jednej misce.

Do drugiej miski przekładamy żółtka, dodajemy miękkie masło i szklankę cukru oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy dokładnie składniki.

Do zmiksowanych składników dodajemy ser i oba rodzaje mąki, miksujemy całość do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy porcjami do miski z masą sernikową. Po każdej porcji delikatnie mieszamy pianę z masą za pomocą szpatułki.

Masę serową przekładamy do przygotowanej blaszki.

Blaszkę wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Sernik pieczemy około 60 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika, sernik należy obserwować, ale nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, upieczone piernik będzie rumiany z wierzchu i będzie lekko odchodził od boków formy). Po upieczeniu najlepiej zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez godzinę i dopiero wówczas go wyciągnąć i wystudzić do końca.

Gdy sernik całkowicie ostygnie przechowujemy go w chłodnym miejscu lub lodówce. Prosty sernik bez spodu najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia (ja zawsze chłodzę go przez noc).

Sernik można dowolnie ozdobić. U mnie dziś wyłącznie cukier puder.

Smacznego

Chcesz wiedzieć, w który sklep spożywczy online jest najlepszy?  Nie zapomnij zapoznać się z rankingiem supermarketów na TopSpozywcze

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz