Prosty mazurek z kajmakiem

Prosty mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej z gotową masą krówkową. Ciasto możecie dowolnie ozdobić 🙂 Ja postawiłam na prostotę 😉 U nas taki mazurek znika w kilka chwil. W końcu warto czasem zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? 😉 Miłego dnia moi drodzy i udanych wypieków.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła lub margaryny

  • 80 g cukru pudru

  • 1 jajko klasy M

Dodatkowo:

  • 1 puszka mleka słodkiego mleka skondensowanego lub 1 puszka/słoik gotowej masy krówkowej

  • 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej

  • kilka małych bezików

  • chrupiące kuleczki w czekoladzie (gotowa dekoracja, do kupienia w cukierniach)

Rada: Dla przełamania słodyczy warto spód wcześniej wysmarować kwaskowatym dżemem.

Przygotowanie:

Wersja pierwsza – domowy kajmak:

Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do wąskiego i wysokiego garnka. Zalewamy wodą, tak by ta przykryła puszkę w całości i gotujemy około 2,5 godziny (puszka o pojemności 400 g). Uwaga! Od zagotowania wody gotujemy na małej mocy palnika, od czasu do czasu warto sprawdzić stan wody w garnku, w razie potrzeby trzeba dolać wrzątku. Następnie puszkę należy wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wersja szybka:

Wykorzystujemy gotową masę krówkową z puszki. Warto ją jedynie lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała na cieście.

Przygotowujemy kruche ciasto na spód:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone masło i wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując rękę mąką.

Ciastem wylepiamy spód formy – u mnie dziś papierowa Stella 29 cm). Z resztek w obsypanych mąką dłoniach formujemy wałeczki, którymi wylepiamy brzegi. Następnie przyciskamy te brzegi widelcem (najlepiej zanurzyć go na chwilę w mące), tworząc wzorek. Dodatkowo spód dziurkujemy widelcem.

Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut.

Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. Najlepiej przez pierwsze 5-8 minut bez termoobiegu, a później warto go włączyć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około 15-20 minut (ciasto należy obserwować).

Ciasto smarujemy kajmakiem – przygotowanym z mleka skondensowanego słodzonego lub gotowym z puszki lub słoika.

Rada: Dla przełamania słodyczy warto spód wcześniej wysmarować kwaskowatym dżemem.

Na koniec zdobimy naszego mazurka. Tu proste zdobienia przy użyciu chrupiących kuleczek w czekoladzie (gotowa dekoracja do kupienia w cukierniach), małych bezików i skórki pomarańczowej.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi