Prosty mazurek z kajmakiem Dziś dzielę się z Wami przepisem na prosty mazurek z kajmakiem. Możecie go przygotować z domową masą kajmakową lub w wersji szybkiej z gotową masą krówkową. Ciasto możecie dowolnie ozdobić 🙂 Ja postawiłam na prostotę 😉 U nas taki mazurek znika w kilka chwil. W końcu warto czasem zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? 😉 Miłego dnia moi drodzy i udanych wypieków.
Składniki:
Ciasto kruche:
-
300 g mąki pszennej
-
150 g masła lub margaryny
-
80 g cukru pudru
-
1 jajko klasy M
Dodatkowo:
-
1 puszka mleka słodkiego mleka skondensowanego lub 1 puszka/słoik gotowej masy krówkowej
-
1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej
-
kilka małych bezików
-
chrupiące kuleczki w czekoladzie (gotowa dekoracja, do kupienia w cukierniach)
Rada: Dla przełamania słodyczy warto spód wcześniej wysmarować kwaskowatym dżemem.
Przygotowanie:
Wersja pierwsza – domowy kajmak:
Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do wąskiego i wysokiego garnka. Zalewamy wodą, tak by ta przykryła puszkę w całości i gotujemy około 2,5 godziny (puszka o pojemności 400 g). Uwaga! Od zagotowania wody gotujemy na małej mocy palnika, od czasu do czasu warto sprawdzić stan wody w garnku, w razie potrzeby trzeba dolać wrzątku. Następnie puszkę należy wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wersja szybka:
Wykorzystujemy gotową masę krówkową z puszki. Warto ją jedynie lekko podgrzać, by lepiej się rozsmarowywała na cieście.
Przygotowujemy kruche ciasto na spód:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone masło i wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując rękę mąką.
Ciastem wylepiamy spód formy – u mnie dziś papierowa Stella 29 cm). Z resztek w obsypanych mąką dłoniach formujemy wałeczki, którymi wylepiamy brzegi. Następnie przyciskamy te brzegi widelcem (najlepiej zanurzyć go na chwilę w mące), tworząc wzorek. Dodatkowo spód dziurkujemy widelcem.
Formę z ciastem schładzamy w lodówce przez 15-20 minut.
Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia. Najlepiej przez pierwsze 5-8 minut bez termoobiegu, a później warto go włączyć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika, około 15-20 minut (ciasto należy obserwować).
Ciasto smarujemy kajmakiem – przygotowanym z mleka skondensowanego słodzonego lub gotowym z puszki lub słoika.
Rada: Dla przełamania słodyczy warto spód wcześniej wysmarować kwaskowatym dżemem.
Na koniec zdobimy naszego mazurka. Tu proste zdobienia przy użyciu chrupiących kuleczek w czekoladzie (gotowa dekoracja do kupienia w cukierniach), małych bezików i skórki pomarańczowej.
Smacznego
Wygląda pysznie!
Dziękuję 🙂