Prosty keks – ciasto z bakaliami

Prosty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Ja kiedyś je uwielbiałam. Teraz piekę je rzadziej, ale… wciąż bardzo lubię. Dziś zostawiam Wam przepis na prosty keks. Idealny do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Takie ciasto z bakaliami możecie śmiało też przygotować na świąteczny stół. Są osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez keksu na stole. Czy u Was też tak jest?

P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik). Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam.

A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował 🙂 Miłego dnia moi drodzy i ZDROWIA, bo ono teraz najważniejsze 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 180 g cukru

  • 5 jajek

  • 250 g masła

  • mała szczypta soli

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka mleka

  • ok. 300 g mieszanki bakalii (gotowej lub dowolnie skomponowanej)

  • skórka starta z 1 cytryny lub 1 pomarańczy

  • do dekoracji: czekoladowa polewa lub lukier

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe!). Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy na bok.

Sodę mieszamy z mlekiem.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po 1 żółtku (po każdym takim dodaniu miksujemy całość przez co najmniej 1 minutę).

Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz ze startą na drobnych oczkach skórką cytryny lub pomarańczy (owoc należy wcześniej sparzyć). Miksujemy mikserem tylko do połączenia składników (najniższe obroty).

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.

Na koniec należy wmieszać delikatnie sodę z mlekiem i obtoczone w mące bakalie.

Ciasto przekładamy do foremki – najlepiej keksówki (ja tym razem użyłam foremkę Stella) Uwaga! Bez względu na zastosowaną foremkę ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 jej wysokości.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Rada! W połowie pieczenia można naciąć ciasto wzdłuż na głębokość około 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.

Po upieczeniu ciasto dowolnie dekorujemy – lukrem lub polewą czekoladową. Jeśli brzegi ciasta zbyt się spieką (u mnie tak było, bo piekłam na raz kilka wypieków, wystarczy je cieniutko przyciąć i dopiero udekorować wypiek).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi