Prosty jabłecznik z cynamonem

Prosty jabłecznik z cynamonem. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. W sezonie, gdy jabłek mamy pod dostatkiem, po prostu nie może zabraknąć na stole takiego wypieku. Dzisiejszy jabłecznik upiekłam na wizytę mojej rodziny. Moja siostra bardzo lubi takie ciasta. Nie ma jak domowy jabłecznik pachnący cynamonem i filiżanka wyśmienitej kawy. Zgodzicie się?

Dziś na stole moja ulubiona kawa lavazza. Wyśmienita od tak, z mleczkiem lub w wersji late (tak podałam siostrze). Próbowaliście już lavazzy? Jeśli nie to polecam. U mnie, to numer jeden pośród kaw. Idealna do jabłecznika 😉 choć nie tylko. Takie połączenie było dla mnie dziś wybawieniem. Ostatnio nie śpię zbyt dużo (choroby dzieci), więc dobra kawa i słodki kawałek domowego jabłecznika, to połączenie idealne. Od razu dzień wydaje się lepszy 😀 Polecam i Wam.

Składniki: (u mnie forma 24 x 24, ale można upiec w innej)

  • 250g masła lub margaryny
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki lub tak jak ja na paseczki (córeczka mówi, że mama robi jabłkowe frytki 😉 ). Wkładamy do miseczki i obsypujemy cynamonem po wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka.

W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników.

Na koniec do ciasta dodajemy nasze jabłka, mieszamy łyżką. Ciasto wyjdzie dość gęste.

Ciasto przekładamy łyżka po łyżce do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie kwadratowa 24×24 ).

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 40-45 minut. Stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągamy na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

26 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi