Prosty jabłecznik z cynamonem. Dziś zapraszam Was na pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. W sezonie, gdy jabłek mamy pod dostatkiem, po prostu nie może zabraknąć na stole takiego wypieku. Dzisiejszy jabłecznik upiekłam na wizytę mojej rodziny. Moja siostra bardzo lubi takie ciasta. Nie ma jak domowy jabłecznik pachnący cynamonem i filiżanka wyśmienitej kawy. Zgodzicie się?
Dziś na stole moja ulubiona kawa lavazza. Wyśmienita od tak, z mleczkiem lub w wersji late (tak podałam siostrze). Próbowaliście już lavazzy? Jeśli nie to polecam. U mnie, to numer jeden pośród kaw. Idealna do jabłecznika 😉 choć nie tylko. Takie połączenie było dla mnie dziś wybawieniem. Ostatnio nie śpię zbyt dużo (choroby dzieci), więc dobra kawa i słodki kawałek domowego jabłecznika, to połączenie idealne. Od razu dzień wydaje się lepszy 😀 Polecam i Wam.
Składniki: (u mnie forma 24 x 24, ale można upiec w innej)
- 250g masła lub margaryny
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 średnich jabłek
- cynamon
- cukier puder do oprószenia ciasta
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki lub tak jak ja na paseczki (córeczka mówi, że mama robi jabłkowe frytki 😉 ). Wkładamy do miseczki i obsypujemy cynamonem po wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka.
W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników.
Na koniec do ciasta dodajemy nasze jabłka, mieszamy łyżką. Ciasto wyjdzie dość gęste.
Ciasto przekładamy łyżka po łyżce do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie kwadratowa 24×24 ).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 40-45 minut. Stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągamy na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
Pyszne ciasto. Już czuję ten aromatyczny zapach…
Dziękuję i polecam spróbować 😀
Wyglada bajecznie lubie takie klasyczne wypieki
Dziękuję i polecam spróbować 😀
MMMMM ciasto jak ulał. Smaku mam jedynie przez ten wpis 🙁 Pozdrawiam ciepło.
Polecam upiec 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bardzo lubie jabłeczniki 🙂
W takim razie szczerze polecam ten 😀
Uwielbiam jabłeczniki 🙂
Klasyczne i pyszne ciasta 😀
Uwielbiam takie ciasta 🙂
😀
Mmmm pychotka 🙂
Polecam 😀
Bardzo lubię szarlotkę:)
😀
Nie umiem piec ale to ciasto mi się udało i cała rodzina zadowolona i jutro znów musze upiec 🙂
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂
A czy w przeliczeniu na szklanki to mąki będzie około 2 szklanki.? ?
2 szklanki + 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej – tak na szybko przeliczając 😉 Powinno być dobrze. Pozdrawiam
Dziękuję ślicznie ?
Pozdrawiam ?
Przepyszne ! ? Polecam , świetny przepis. Szybki i łatwy .
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Wczoraj piekłam A dziś nie zostało już nic taki pyszny ten jabłecznik
Zapisuję przepis, zrobię po powrocie znad morza.
Udanego wypoczynku 🙂