Dziś mam dla Was prosty, ale pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami. Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 100 g margaryny
- 1 łyżka + około 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu
- około 1 i 1/4 szklanki wody
- 2 liście laurowe Skorcu
- 4 kulki ziela angielskiego Skworcu
- pieprz czarny mielony Skworcu
- sól himalajska Skworcu
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę na margarynie, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy około 1/4 szklanki wodę, dodajemy łyżkę przyprawy do kurczaka, ziele angielskie liście laurowe i dusimy, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody).
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy dokładnie w szklance wody. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz” do mięsa, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli, mieszamy. Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (ja dodałam jeszcze łyżeczkę przyprawy do kurczaka).
Smacznego
Świetny przepis. Muszę kupić taką przyprawę
Polecam 🙂
Bardzo fajne danie. Proste i smaczne 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszności kochana 🙂
Dziękuję 🙂
Smakowicie się prezentuje;-)
Polecam 🙂