Idealna na weekend, przyjęcie lub od tak na śniadanie czy kolację – sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika bardzo szybko. A Wy lubicie? Jakie składniki dodajecie do swoich wersji tej popularnej sałatki?
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 6 jajek
- 3 marchewki
- kawałek selera (około 1/3 średniego)
- 1 duża pietruszka korzeń
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 duży majonez lub dwa średnie
- 1 większe jabłko
- 1 słoiczek kukurydzy (u mnie od Pro-BIO)
- 1/2 słoiczka groszku (u mnie od Pro-BIO)
- 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie bawarska)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, pokrojone ogórki kiszone, słoiczek kukurydzy i 1/2 słoiczka groszku.
Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i doprawiamy (według gustu).
Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy cienko majonezem (zapobiega to wysychaniu). Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się „przegryzą”.
Smacznego
Kto nie zna tej wspaniałej jarzynówki 🙂 I kto jej nie lubi? Nie znam takich. Prosta, pyszna, idealna na różne okazje. Mniam. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ja również pozdrawiam 😀