Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą.

Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. (1)Idealna na weekend, przyjęcie lub od tak na śniadanie czy kolację – sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika bardzo szybko. A Wy lubicie? Jakie składniki dodajecie do swoich wersji tej popularnej sałatki?

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • kawałek selera (około 1/3 średniego)
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 duży majonez lub dwa średnie
  • 1 większe jabłko
  • 1 słoiczek kukurydzy (u mnie od Pro-BIO)
  • 1/2 słoiczka groszku (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy (u mnie bawarska)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

 Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
 
Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.
 
Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników.
 
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, pokrojone ogórki kiszone, słoiczek kukurydzy i 1/2 słoiczka groszku.
 
Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i doprawiamy (według gustu).
 
Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy cienko majonezem (zapobiega to wysychaniu). Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się „przegryzą”.
 
Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. (2)
 
Smacznego

Zapisz

2 comments

Dodaj komentarz