Proste paszteciki imprezowe Szukacie prostego przepisu na paszteciki? Polecam Wam dzisiejszą wersję. Prosto i pysznie 🙂 Idealne, gdy szukamy szybkiego pomysłu na coś dobrego na imprezę 😉 Wystarczy przygotować ciasto, nadziać całość pysznym pasztetem z kurkami, upiec i podawać 😉 Tak przygotowane paszteciki smakują idealnie same lub w towarzystwie domowych sosów, a nawet ketchupu. Idealne na przyjęcie, sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Można je też podać na obiad 😉 Spróbujcie.
Składniki:
Ciasto na paszteciki:
- 500 g mąki pszennej
- 8 g suszonych drożdży instant
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko klasy M
- mała szczypta soli
- 3 szczypty cukru
Dodatkowo:
- około 150-200 g pasztetu z kurkami Olewnik
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta).
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, tworząc długie szerokie pasy. Na środek każdego nakładamy pasztet zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem tworząc paszteciki.
Paszteciki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Uwaga! Podczas pieczenia pasztecików część farszu może wyciec, dlatego warto go dać więcej.
Paszteciki podajemy na ciepło. Gdy wystygną wystarczy je chwilę podgrzać np. w mikrofalówce.
Smacznego
Jeśli nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – możesz kupić produkty na ten przepis przez internet i wykorzystać kody rabatowe:
->Carrefour Kod Rabatowy: https://www.topspozywcze.pl/kody-rabatowe/kody-rabatowe-carrefour/