Proste miodowe pierniczki

Proste miodowe pierniczki Moje dzieci kochają pierniczki. Dlatego piekę je nie tylko na święta. Dziś polecam Wam przepis na proste miodowe pierniczki, idealne dla małych niecierpliwców 😉 Pierniczki wychodzą naprawdę pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Do tego ileż przy tym zabawy 😉 Moje maluchy zawsze dzielnie pomagają w wałkowaniu, wycinaniu i… zjadaniu naszych miodowych pierniczków.

„Mamo, mamo jutro też upieczemy takie pierniczki”

A chcecie?

„Tak, bo są pycha”

Do przygotowania pierniczków będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie w swoich kuchennych szafkach lub pobliskim sklepie i… dobrego miodu. Ja polecam Wam miody od Pszczelarz Kozacki. Mając takie miody w domu nie tylko zachwycicie bliskich pysznymi pierniczkami, ale też zadbacie o ich zdrowie 🙂

„Miód to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury.”

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
  • 1/4 szklanki płynnego miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko (u mnie klasy M)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
  • 1 płaska łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko.

Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Stolnicę lub matę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (polecam robić grubsze pierniczki). Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Uwaga: Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Dlatego warto po około 10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze.

Pierniczki można od razu jeść. Można je też dowolnie ozdobić np. domowym lukrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi