Proste marchewkowe babeczki Dziś polecam Wam pyszne, proste w przygotowaniu marchewkowe babeczki. Uwielbiane przez dzieci (te szybko znikają z babeczką w rączce do swojego pokoju ;)) i dorosłych. Wystarczy zetrzeć marchewkę, wymieszać składniki i… poczekać kilka minut, aż babeczki się upieką i przestygną. I już można się zajadać 😉
Takie małe wypieki wspaniale sprawdzają się jako szybki deser do filiżanki aromatycznej kawy. U nas ostatnio w towarzystwie pysznej czekoladowo migdałowej kawy Arkom. Odrobina mleka i… coś cudownego. Musicie spróbować 😀 Zapraszam wszystkich kawoszy na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty
Uwaga!
Mam dla Was również niespodziankę Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI
RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca.
Składniki: (na 8-9 szt.)
- 120 g startej na drobnych oczkach marchewki (u mnie 2 większe marchewki)
- 3 jajka klasy M
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- około 4/5 szklanki cukru trzcinowego (niepełna szklanka)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- cukier puder do oprószenia babeczek
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, wlewamy olej i energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.
W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość miski dodajemy do mokrych składników. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę do 3/4 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości babeczek (u mnie około 25-30 minut).
Po przestudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego