Proste kruche ciasteczka

Proste kruche ciasteczka Moja rodzina uwielbia domowe ciasteczka, w szczególności maluchy. Czasem się zastanawiam czy bardziej lubią je jeść czy ze mną przygotowywać. Bo nie ma lepszej zabawy niż wycinanie różnych kształtów ciasteczek. Dziś polecam Wam proste kruche ciasteczka bez żadnych dodatków. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia). Ciasteczka są pyszne, proste, idealne do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty lub do zabrania ze sobą na spacer. Czy u Was dziś też tak pięknie? 🙂 Słońce aż zachęca do spacerów. Życzę Wam miłego dnia i zapraszam na ciasteczka.

Szykując się do świątecznych i codziennych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia.

Ja polecam produkty marki Stella

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • niespełna 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można też użyć inny)
  • aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Dodatkowo:

  • duża blacha, papier do pieczenia (polecam Stella), foremka do wycinania (u mnie w kształcie serduszka)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajko, dodajemy aromat i masło (siekamy je). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalniku.

Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm, u mnie dziś ciut grubiej). Jeśli nie macie silikonowej maty blat warto podsypać lekko mąką.

Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do zarumienienia (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek).

Gdy ciasteczka przestygną oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz