Proste domowe bułeczki. Dziś polecam Wam nie tylko przepis na proste domowe pieczywo, ale też sposób na pyszną herbatę. Zapach świeżego pieczywa unoszący się po domu… Czyż można zacząć lepiej dzień? Można! Zwłaszcza zimną. Gdy do domowej bułeczki zaserwujemy rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Uwielbiam ten smak. A jak takie cytrynki z imbirem dodane do codziennego napoju wspaniale rozgrzewają… Coś cudownego. W takie mroźne dni nie ma nic lepszego 🙂 Dlatego dzisiaj zapraszam Was na przepis na proste domowe bułeczki i rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem. Spróbujecie.
Spójrzcie jakie bułeczki wychodzą puszyste w środku 🙂 Pamiętajcie, że tu piekłam bułeczki w piekarniku gazowym. W piekarniku elektrycznym ich skórka będzie pięknie rumiana. Polecam!
Składniki: (na 6-8 bułeczek)
Na proste bułki pszenne na drożdżach:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na herbatę:
- cytrynki z imbirem Eterno
- filiżanka ulubionej herbaty
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy. W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem, mieszamy i na chwilę odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Całość wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 5 minut. Jeśli podczas wyrabiania ciasto kleiłoby się do rąk, rękę którą wyrabiamy ciasto podsypujemy delikatnie mąką.
Następnie z ciasta formujemy gruby wałek, odrywamy z niego kawałki i formujemy nasze bułki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułeczki powinny znacznie podrosnąć. Wierzch każdej bułeczki można dodatkowo ponacinać. Każdą bułeczkę smarujemy mlekiem lub odrobiną oleju.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Uwaga! Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek. W piekarniku elektrycznym (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) wystarczy je piec około 15-20 minut – bułeczki powinny wyjść ładnie rumiane. W piekarniku gazowym (dziś piekłam w takim) bułeczki mogą piec się dłużej – u mnie w sumie 35-40 minut. Musicie obserwować bułeczki podczas pieczenia.
Smacznego
Propozycja podania:
Bułeczki podałam (po przestudzeniu) z domowym dżemem i… pyszną rozgrzewającą herbatą z imbirem. Wystarczy przygotować ulubioną herbatę, dodać do niej cytrynki i łyżeczkę syropu w którym są zanurzone, dosłodzić całość do smaku i… po prostu się delektować pyszną herbatą.
Smakowite bułeczki 🙂
Dziękuję ☺
Wspaniałe bułeczki ale ja to bym się napiła takiej herbaty ☺ Nie wiedziałam ze są takie cytrynki w syropie. Poszukam i kupie bo brzmią pysznie ☺
Polecam! Są wspaniałe ☺
Te bułeczki to super pomysł,wyglądają apetycznie 😉
Dziękuję 🙂
Też piłam dzisiaj herbatkę z imbirem, ale ze świeżym, takich specyfików jak tutaj pokazujesz to jeszcze nie widziałam. A wydają się fajne!
Bułeczki jakie apetyczne, pewnie lepsze niż z niejednej piekarni.
Dziękuję 🙂 I polecam spróbować takie herbatki z imbirem – idealne na te zimowe dni 🙂
Kochana!!!
Normalnie czytasz w moich myślach. Wielokrotnie studiowałam Internet w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na bułezki dla dzieci, a tu dostaję go od Ciebie.
I to już drugi raz! Za tydzień piekę Twoje ciasto 🙂
😀 Cieszę się, że moje przepisy się podobają. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować. Pozdrawiam 🙂
Pięknie wyglądają, ale mi smaka narobiłaś 🙂
Dziękuję 🙂
Wyglądaja przepysznie:)
I takie są 😉