Proste cynamonowe ciasteczka z miodem

Proste cynamonowe ciasteczka z miodem Dziś polecam Wam proste, cynamonowe ciasteczka idealne dla dzieci, idealne do filiżanki herbaty. Szybkie, pyszne, śmiało można je przygotować na święta lub dla Mikołaja. Z ciastem dobrze się pracuje, jest miękkie i plastyczne. Maluchy mogą wycinać dowolne kształty 😉 U nas dziś choineczki 🙂

Do masy tym razem dodałam pyszny miód z cynamonem od Borowskie Miody. Uwielbiam go. Przyznam Wam szczerze, że najchętniej wyjadłabym go łyżeczką ze słoiczka. Doskonały miód i ten cynamon <3 Cudowne połączenie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego miodu, to naprawdę warto to nadrobić 😉 Miód z cynamonem z pewnością będzie też idealny na zbliżające się święta 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżką (z lekką górką) miodu z cynamonem Borowskie Miody*
  • 1 pełna łyżka cukru pudru*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj klasy M
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasteczek lub lukier do ozdoby

Przygotowanie:

*Uwagi do przepisu: Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasteczka doradzam dodać więcej pudru do masy lub oblać je słodkim lukrem. Ciasteczka są delikatnie słodkie. Takie lubimy, przeważa smak cynamonu. Jeśli nie macie miodu z cynamonem (choć polecam!), to dodajcie 1 czubatą łyżeczkę cynamonu.

Do garnuszka wkładamy pokrojone masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym płomieniu, mieszamy żeby składniki się połączyły. Lekko studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy miodowe masło, cukier puder i gęstą śmietanę. Mieszamy składniki wstępnie łyżką, a następnie zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne, nie powinno się lepić.

Ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mi z przepisu wyszło 1,5 dużej blachy ciasteczek, ilość uzależniona od grubości i wielkości ciasteczek).

Ciasteczka pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do ładnego zarumienienia, około 17 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek, obserwujemy wypiek).

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub zdobimy lukrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi