Dziś zapraszam Was na proste ciasto z rabarbarem. Pyszne, łatwe w przygotowaniu, nic tylko piec. Sezon na rabarbar nie trwa długo, a ja uwielbiam go w połączeniu ze słodkimi wypiekami 🙂 Ciasto powstało pod wpływem chwili. W końcu w weekend nie może zabraknąć słodkości do kawy lub herbaty 😉 Polecam Wam również wersję ciasta z rabarbarem i jabłkiem – idealne połączenia, delikatne rozpływające się w ustach ciasto, które również nie przysporzy Wam problemów podczas pieczenia. Spróbujcie.
Składniki: (na standardową keksówkę)
- 1 łodyga rabarbaru około 80 g + 2 łyżeczki cukru
- 150 g margaryny lub masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie koszalińska Młyny Stoisław
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
- 4 całe jajka M
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, tniemy na plasterki, przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżeczkami cukru. Odstawiamy.
W rondelku rozpuszczamy margarynę lub masło. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy szklankę cukru, cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy na puch.
Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia.
Na koniec dolewamy rozpuszczony tłuszcz, znów miksujemy (tylko do połączenia składników).
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar (bez wody, którą mógł puścić).
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (wbitego w środek). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (około 45 minut), dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy pod przykryciem.
Do przygotowania ciasta użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Ciasto dodałam do wspólnej akcji „Ciasto na niedzielę”, gdzie wraz z innymi blogerkami piekłyśmy wypieki z rabarbarem. Wraz ze mną w zabawie brały udział:
MARCEPANOWY KĄCIK – Dżem z rabarbaru i bananów
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Babka z rabarbarem i żurawiną
MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto na maślance z rabarbarem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Drożdżowe z rabarbarem
KUCHNIA MNIAM – Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
DAKTYLE W CZEKOLADZIE – Ucierane ciasto z rabarbarem
GRUNT TO PRZEPIS – Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Upiekłam w dwóch mniejszych foremkach papierowych Rodzince smakuje Dziękujemy za fajny przepis
☺ życzę smacznego
Smakowicie wygląda, miło znów było razem wypiekać 🙂
Dziękuję 😀
Daaawno mnie tu nie było, oj dawno.) Choróbska jednak chodzą po ludziach i ostatnio odżywiałam się szpitalnym żarciem, fuj 🙁 Dlatego teraz mi się aż oczka świecą do pyszności jakie prezentujesz 🙂 Dzięki za wspólne, rabarbarowe pichcenie w miniony weekend!
Zdrowia życzę i również dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Super, uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂
Dziękuję 😀
Trzeba i mnie wybrać się po rabarbar:)
😀
Wspaniałe ciacho! dzięki za wspólne pieczenie 😉
Dziękuję 😀
Proste jak piszesz 🙂 ale jakże smacznie wygląda. Dziękuję za wspólne rabarbarowe szaleństwo 🙂
Dziękuję 😀
A można dodać truskawki zamiast rabarbaru??
Pani Paulino,
myślę, że można, choć nie próbowałam z truskawkami.
Polecam to ciasto z truskawkami (jabłka można pominąć): https://www.slodkieokruszki.pl/truskawkowo-jablkowe-ciasto-weekendowe-pyszne-ciasto-z-owocami/
Pozdrawiam