Proste ciasto czekoladowe
Macie ochotę na coś słodkiego? Szukacie przepisu na szybkie ciasto? Jadą do Was niespodziewani goście? To ciasto czekoladowe sprawdzi się zawsze. Pyszne, wilgotne, proste w przygotowaniu. Polecam. P.s. Ciasto można dowolnie udekorować, np. czekoladową polewą. Jednak u nas dziś na szybko bez dekoracji. Ciasto w rączkę i… dziecko znikło już z jednym kawałkiem podczas nagrań i zdjęć 😉
Jak zrobić proste ciasto czekoladowe?
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka M
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 6 łyżek dowolnego dżemu lub owoców w żelu (u mnie dziś porzeczki w żelu)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Najpierw mieszamy suche składniki. Dodajemy później mleko, olej, dżem i jajka.
Wszystko mieszamy do połączenia (nie mysi być bardzo dokładnie).
Ciasto wylewamy do formy – u mnie nierdzewna kwasoodporna forma szczelna 26x18x7 Bakermann.eu (w tej formie możecie piec bez papieru, ja go wkładam, bo łatwiej mi później wyciągnąć ciasto).
Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). I pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Ciasto przed podaniem można dowolnie udekorować, np. czekoladową polewą. U nas dziś bez na szybko bez dekoracji.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Bakermann