Proste ciasto czekoladowe z truskawkami

Proste ciasto czekoladowe z truskawkami. Szukacie prostego i szybkiego przepisu na ciasto z truskawkami? Lubicie czekoladowe smaki? Jeśli tak, to polecam Wam ten przepis. Pysznie, szybko i naprawdę łatwo. Proste ciasto czekoladowe z truskawkami jest idealne do filiżanki kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub gdy goście dzwonią, że niedługo przyjadą. Składniki na ciasto większość z nas ma w swoich kuchennych szafkach. Polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka truskawek – u mnie około 12 sztuk

*UWAGA! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, sodę i kakao. Składniki mieszamy do połączenia łyżką.

Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy dżem (u mnie dziś malinowy) i wszystko miksujemy do połączenia składników.

Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką tortownicę (u mnie 24 cm, jeśli chcecie by ciasto było wyższe należy użyć mniejszej tortownicy lub np. blaszki 20×30). Na wierzch ciasta układamy połówki truskawek (można je lekko wcisnąć w ciasto).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut.

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Inspiracja ze strony Ewa Wachowicz

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi