Domowa pizza i sosy, to u mnie obowiązkowy element każdego przyjęcia, nie tylko sylwestrowego. Prosta sylwestrowa pizza i szybki sos chrzanowy cieszy się zawsze ogromną popularnością. Oczywiście tak przygotowaną domową pizzę serwuję również bardzo często w weekendy czy inne wolne dni (ku radości mojego męża 😉 ). Spróbujcie i Wy. Polecam.
P.s. Szukając innych sylwestrowych inspiracji zajrzyjcie tutaj (klik).
Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- 2 szczypty soli ziołowej
- około szczypty czarnego mielonego pieprzu
- około 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- około 4/5 szklanki ciepłej wody
Na farsz:
- 1 opakowanie kabanosów
- 1 większy kawałek papryki marynowanej „POLONAISE”
- 2 mniejsze ogórki kiszone „POLONAISE”
- gęsty sos do spaghetti – kilka łyżek*
- żółty ser
Na szybki sos chrzanowy:
- 2 pełne łyżki majonezu
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki tartego chrzanu „POLONAISE”
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- opcjonalnie kilka drobno posiekanych listków zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, suszone drożdże, oliwę z oliwek i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość zagniatamy dokładnie ręką, aż z ciasta do się utworzyć kulę. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po tym czasie formę na pizzę smarujemy lekko margaryną (spód pizzy jest bardziej chrupki). Wykładamy ciasto, ugniatamy dłonią tak aby pokryło całą formę, odstawiamy jeszcze na kilka minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem (lekko). Wierzch smarujemy gęstym sosem do spaghetti (nie dajemy go zbyt dużo). Pizze wkładamy do nagrzanego do 210 piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy ją około 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, nakładamy przygotowane w misce pocięte składniki (kabanosy, ogórki i paprykę) i pieczemy jeszcze z 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy ją po raz ostatni, posypujemy obficie startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika (ser powinien się ładnie stopić, a pizza lekko zarumienić).
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ketchup, sos czosnkowy i szybki sos chrzanowy.
Przepis na szybki sos chrzanowy:
W miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, 2 łyżeczki chrzanu, przyprawy i drobniutko posiekaną zieloną pietruszkę. Sos warto wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego
Polecam produkty POLONAISE:
W ofercie znajdzie również inne produkty: