Prosta sałatka z ciecierzycą i ryżem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki. Choć przyznam to szczerze, że kiedyś było inaczej 😉 Ale gust się zmienia. Co w sałatkach jest najlepszego? To, że można je komponować z produktów, które mamy pod ręką, może łączyć najróżniejsze smaki i za każdym razem wyjdzie nam coś innego. Tak pysznie, tak szybko i… zdrowo. Zwłaszcza jeśli dodamy do takiej sałatki dobrej jakości oliwę z oliwek. U mnie, to podstawa w kuchni.
Uwielbiam oliwę z oliwek! Próbowaliście kiedyś polać nią domowy chleb? Coś wspaniałego <3 Oczywiście o ile sięgniecie po oliwę najlepszej jakości. Ja od jakiegoś czasu używam oliwy i innych produktów z Parku Cazorla, które wprowadzono jako rozszerzenie oliwnej oferty i… jestem nimi zachwycona. Stopniowo będę Wam pokazywać moje pomysły na ich zastosowanie, zaczynając od dzisiejszej prostej, ale naprawdę pysznej sałatki z ryżem i ciecierzycą.
Kilka słów o…
Oliwa Cazorla rozlewana jest jeszcze w Sierra de Cazorla. Oliwki na oliwę uprawiane są w obrębie parków krajobrazowych chronionych przez UNESCO i zrywane są ręcznie z drzewek rosnących w sporek odległości od siebie. Jest to oliwa najwyższej jakości co potwierdzają certyfikaty i liczne nagrody oraz… SMAK. Tego nie da się nie zauważyć. Każdy miłośnik oliwy od razu zauważy produkt najwyższej jakości. Oliwa Cazorla zachowuje swoje najważniejsze właściwości, witaminy z grupy A, C, E, D, K oraz niezwykle cenne polifenole (naturalne antyutleniacze).
W ofercie znajdziecie różne odmiany oliwy:
- Hiszpańską Oliwę Gran Selección – oliwa z wczesnych zbiorów (tzw. zielona), najdelikatniejsza. Do zastosowań wyłącznie na surowo.
- Hiszpańska Oliwa z Oliwek Picual – najbardziej uniwersalna. Można na niej smażyć, gotować, podduszać i spożywać na surowo.
- Hiszpańska Oliwa z Oliwek Royal – stosunkowo uniwersalna, jednak nie poleca się smażenia na tej oliwie.
Poza pysznymi oliwami niedługo będę testować też inne zamówione pyszności, m.in.: konfiturę z zielonych pomidorów czy konfiturę z cebuli i jagód hiszpańskich. Miód wielokwiatowy z tymianku i rozmarynu już wypróbowany – coś wspaniałego! A już jutro szykuję się na małą nowość jaką jest dla mnie czekolada rzemieślnicza gorzka z olwią z oliwek. Jestem jej bardzo ciekawa 🙂 Dam Wam znać jak smakowała, a może… podrzucę też jakiś przepis 😉 Bądźcie czujni i… polecam Wam zajrzeć na stronę https://www.oliwacazorla.pl/ Bo naprawdę warto!
A teraz czas na sałatkę 🙂
Składniki:
- 2-3 garście mieszanki sałat z botwinką
- 6 łyżek ciecierzycy z puszki
- 6 łyżek ugotowanego wcześniej ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek – u mnie extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla (polecam!)
- 0,5 szklarniowego ogórka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- do smaku: sok z cytryny, miód, sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy miks sałat z botwinką, dodajemy ugotowany ryż, ciecierzycę, posiekany szczypiorek i pokrojonego zielonego ogórka.
Do składników dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy wszystko do smaku – solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i miodem. Robimy to stopniowo, mieszają składniki i próbując. U mnie najczęściej około 1 łyżeczki miodu i kilka kropli soku z cytryny, do tego oczywiście sól i pieprz 😉
Smacznego
Uwielbiam takie sałatki. Zapisuję przepis.
🙂
O! To coś dla mnie <3
🙂
Super sałateczka, koniecznie wypróbuję w weekend 🙂
Fajna sałatka, wydaję się bardzo smaczna, przetestuję