Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem Jak wiecie uwielbiam proste, szybkie i pyszne rozwiązania. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Prosta sałatka ryżowa składa się z minimalnej ilości składników. Jeśli tak jak ja macie ugotowany wcześniej ryż (u mnie nic się nie może zmarnować), to przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie śmiało podać w ramach śniadania, na przyjęciach lub zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i syci na długo. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon
- 1/4 dużej żółtej papryki
- 160 g tuńczyka w kawałkach
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
Rada: Jeśli nie używacie majonezu możecie go pominąć i dodać w zamian drugą łyżkę naturalnego jogurtu.
Przygotowanie:
Do miski przekładamy ugotowany (zimny) ryż i całego tuńczyka (jeśli jest w oleju, to należy go wcześniej odsączyć).
Dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, posiekany szczypiorek, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Tak przygotowaną sałatkę podajemy samą lub z ulubionym pieczywem.
Smacznego
Super, w sam raz na karnawałowe party 🙂
Oj tak 😉