Prosta domowa pizza z kolorowymi dodatkami. Uwielbiamy pizze, w szczególności tą… domową. Dość często u nas gości. Przeważnie przygotowuję ją na weekend. Dziś dla odmiany pojawiła się w ramach obiadu. W przygotowaniach dzielnie pomagał mi mąż 😉 A jak wyszło? Naprawdę pysznie. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej „TOTA”*
- 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- niepełna szklanka ciepłej wody
- sól i pieprz
Dodatki:
- 2 papryki – żółta i zielona
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 grube kabanosy
Pozostałe składniki:
- ketchup
- świeża bazylia
- żółty ser
* użyłam mąki typ 450, ale można użyć 550 dedykowany do ciast drożdżowych
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej, łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Dziś ciasto na pizze wyrabiał mój mąż 😉
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół).
Dodatki: podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pieczarki. Kabanosy kroimy w plasterki, odkładamy na bok.
Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną (spód będzie chrupiący). Układamy ciasto i ugniatając ręką rozprowadzamy na blaszce, tak aby z brzegów można było zrobić rant (zawinięte ciasto).
Ciasto dziurkujemy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Zostawiamy pizze na 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika. Smarujemy ketchupem, nakładamy nasze dodatki. Wstawiamy znów na 10-12 minut.
Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem. Znów do piekarnika, tym razem do czasu roztopienia sera i zarumienienia brzegów pizzy (można na chwilę włączyć termoobieg).
Podajemy z listkami świeżej bazylii w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu.
Smacznego
I takie przepisy to ja lubię 🙂
Pyszna pizza 🙂