Prosta domowa pizza i szybki sos czosnkowo-ziołowy

Prosta domowa pizza i szybki sos czosnkowo-ziołowy 

Domowa pizza to świetne rozwiązanie zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Prosta w przygotowaniu i pyszna. Możemy ją przygotować z ulubionymi składnikami lub tym co akurat znajdziemy w lodówce. Do tego ulubione dodatki, jak ketchup i sos czosnkowo-ziołowy. I … uczta gotowa 😉
 
Ja często do pizzy robię właśnie takie proste domowe sosy na bazie majonezu i śmietany (lub gęstego jogurtu). Do smaku najczęściej dodaję czosnek i ulubione zioła. Mieszam składniki i… sos gotowy. Prosto i pyszne 🙂 Koniecznie spróbujcie takiego zestawienia.

Składniki:

Na pizza:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • kilka małych pieczarek
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • ulubiona wędlina – u nas drobiowa
  • łyżka suszonej cebuli
  • na spód: sos pomidorowy, passata lub ketchup

Na sos czosnkowo-ziołowy:

  • 4 łyżki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego WSP Społem
  • szczypta suszonej bazylii (lub inne ulubione zioła)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Sos przygotowujemy wcześniej i odstawiamy w zimne miejsce. Wówczas będzie miał lepszy, bardziej wyrazisty smak. Mieszamy śmietanę, majonez,zioła, starty na drobnej tarce czosnek i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe.

Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnnei smarujemy oliwą lub olejem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i ugniatamy na kształt pizzy (najlepiej ręką którą rozsmarowaliśmy olej na papierze).

Spód smarujemy sosem pomidorowym, passatą lub ketchupem. Lekko posypujemy startym serem. Następnie nakładamy pozostałe składniki. Wszystko posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ilości/rodzaju dodatków. Pizze należy obserwować. U mnie około 8-10 minut.

Gotową pizze podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas domowy sos czosnkowo-ziołowy, ketchup i amerykański sos kielecki (mój mąż go bardzo lubi).

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi