Kuleczki a la rafaello w strzelającej posypce

Pralinki a la rafaello w strzelającej posypceDziś przepis na kuleczki a la refaello w strzelalającej posypce. Uwielbiam te małe kokosowe kuleczki. Dlatego często przygotowuje je również w domowej wersji. Dzisiejszy przepis na te kokosowe pralinki różni się od oryginału. Nie ma migdałów, ale za to jest wersja w strzelającej posypce. Ta wersja sprawdza się rewelacyjne zwłaszcza na przyjęciach. Przepis na domowe a la rafaello jest naprawdę prosty i każdy sobie powinien z nim poradzić. Spróbujcie.

Zostawiam Was z tą słodkością i jadę na urodzinowe przyjęcie 😉

Składniki:

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w wersji ekspresowej (ja taką dziś wykorzystałam) w mikrofali (Uwaga! czekolada nie ma się całkowicie w tym wypadku rozpuścić, ale być bardzo miękka, ciągnąca).

Masło lub margarynę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie stale miksując dodajemy naszą czekoladę. Odkładamy mikser, dosypujemy do naszej masy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Masę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika (masa musi zgęstnieć, by można z niej było formować pralinki).

W dłoniach formujemy szybko kuliki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczamy je w strzelającej posypce lub w wersji tradycyjnej w wiórkach kokosowych.

Kuleczki a la rafaello przekładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny lub w wersji ekspresowej na do zamrażalnika na 15-20 minut (czas w zależności od lodówki).

Pralinki a la rafaello w strzelającej posypce 2 Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi