Pomysł na obiad. Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówką.

Pomysł na obiad. Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówką 2Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówką, to pomysł na prosty i niebywale smaczny obiad. Przygotowanie jest naprawdę proste. Ziemniaki, przyprawy, kiełbaski, a wszystko to zapieczone w piekarniku. Do tego prosta surówka (sałatka), ulubiony sos i… cała rodzina jest szczęśliwa i najedzona. Spróbujcie i Wy.

Pomysł na obiad. Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówkąPomysł na obiad. Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówką.

Pomysł na obiad. Pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i surówką.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (porcja na 3-4 osoby)
  2. około 20 mniejszych ziemniaków + osolona woda do gotowania
  3. kiełbaski bankietowe
  4. 3 łyżki mixu oleju i oliwy (olej rzepakowy i oliwa z oliwek)
  5. 11/2 łyżeczki soli ziołowej
  6. 1/2 łyżeczki bazylii (suszonej)
  7. główka sałaty
  8. 180 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
  9. cukier do smaku
  10. ulubiony sos do podania: u mnie salsa mexicana Folwark lub sos czosnkowy Folwark
Przygotowanie
  1. Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 16 minut (nie mają być w pełni ugotowane, muszą być jeszcze twardawe).
  2. Odcedzone, lekko przestudzone ziemniaki przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  3. W miseczce mieszamy mix tłuszczowy z przyprawami. Smarujemy wierzch każdego ziemniaczka.
  4. Obok ziemniaków układamy kiełbaski bankietowe.
  5. Wszystko wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po czym zwiększamy moc do 210 stopni. Pieczemy całość około 30-35 minut. Ziemniaczki od spodu powinny nabierać lekko złotej barwy. Jeśli wolimy mocno upieczone ziemniaczki możemy je podpiec dłużej, ale należy wyciągnąć wcześniej kiełbaski bankietowe.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sałatę na słodko - gęsty jogurt naturalny lub śmietanę 12% łączymy z cukrem, a następnie mieszamy z porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Odstawiamy na parę minut.
  7. Całość podajemy w towarzystwie ulubionego sosu lub keczupu.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz