Pomysł na królewski obiad z kurczakiem w roli głównej

Mięso z kurczaka jest lekkostrawne i całkiem zdrowe. Drób jest przede wszystkim doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Tutaj zawartość protein szacuje się na poziomie około 20-25%. Ale na tym zalety jedzenia drobiu się nie kończą. Otóż trzeba też wiedzieć, że w mięsie z kurczaka znajdziemy sporo witamin z grupy B, a dokładnie B1, B2, B3, B6 i B12 oraz witaminy A,D,E. Jednak trzeba też przyznać, że mięso z kurczaka jakoś się już „przejadło”. Na szczęście tak nie musi być, bo my znamy doskonały przepis na królewski obiad właśnie z kurczakiem w roku głównej oraz dodatkiem obłędnych grzybów.

Krok pierwszy – znalezienie dobrych składników

Zacznijmy od tego, że aby rzeczywiście danie smakowało obłędnie, należy znaleźć dobre mięso. Pewne jest to, że nie należy kupować kurczaków typu brojlery, które są tuczone i do tego ich mięso nie ma dużej wartości odżywczej. Zdecydowanie lepiej wybrać kurczaka ekologicznego. Smak mięsa jest intensywniejszy, ale też wartości odżywcze są większe. Potrzebne będą też borowiki. Te grzyby są obłędne w smaku, ale też bardzo zdrowe. Mają całkiem wysoką zawartość fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Niestety borowików suszonych cena nie jest niska, ale z drugiej strony na zdrowiu nie można oszczędzać i warto pozwolić sobie na coś wykwintnego. Do przyrządzenia kurczaka z dodatkiem grzybów będziemy potrzebować 200 gram właśnie suszonych borowików. Tutaj mamy dla Was małą radę. Otóż pamiętajcie, aby grzyby zalać na całą noc zimną wodą. Skoro to już jasne, to możemy przejść do przygotowania dania.

Krok drugi – obrabiamy kurczaka

Kurczaka należy dokładnie oczyścić z wszelkich flaczków czy piórek. Odcinamy też nadmiar tłuszczu oraz lotki i kuper, bo nie są nam do niczego potrzebne. Zalecamy też obcięcie szyjki. Gdy ten etap mamy już za sobą możemy przygotować marynatę, którą natrzemy kurczaka. Potrzebujemy 100 ml oleju roślinnego. Dodajemy do niego 2 łyżeczki suszonej papryki, 1 łyżeczkę oregano oraz 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. To jeszcze nie wszystko. Teraz przygotowujemy czosnek. Potrzebujemy 8 ząbków, które podsmażamy na maśle. A potem blendujemy na gładką masę. Mieszamy wszystkie składniki i nacieramy marynatą kurczaka. Wkładamy go do lodówki na godzinę, a w tym czasie przygotowujemy prawdziwki.

Krok trzeci – farsz grzybowy

Gdy kurczak jest już przyprawiony, możemy przejść do wykonania farszu. 200 gram borowików suszonych kroimy na małe kawałki, następnie smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i całość jeszcze raz przesmażamy. W osobnym garnku gotujemy kaszę pęczak (także 200 gram). Do podsmażonych grzybów z cebulką dorzucamy kaszę i całość mieszamy. Pamiętajcie, aby posolić kaszę. Doprawiamy całość jeszcze łyżką pieprzu niedźwiedziego. Z lodówki wyciągamy kurczaka i nakładamy do niego cały farsz. Nie martwcie się jeżeli grzyby będą jeszcze twarde. Gotowego kurczaka przekładamy na brytfankę i pieczemy go w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Dzięki temu mięso powinno odchodzić od kości, ale też grzybki będą idealnie miękkie.

Krok czwarty – coś do kurczaka

Pozostaje już tylko przygotować coś do kurczaka. A tym czymś będą smażone bataty. Kroimy je na cienkie plastry, następnie nacieramy czosnkiem, dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu i bazylii. Umieszczamy je na rozgrzanym tłuszczu. Tutaj doskonale sprawdzi się oliwa z oliwek. Smażymy je z każdej strony aż się zarumienią i będą miękkie. Gdy bataty są już gotowe, możemy już przejść do nałożenia porcji mięsa. Na bataty nakładamy zaś porcję farszu. Gwarantujemy, że smak tego dania całkowicie przerośnie Wasze oczekiwania. Jeżeli nie lubicie batatów, to rzecz jasna możecie przygotować ziemniaki. A jeżeli chcecie by były bardziej fit, to najlepiej upiec je w piekarniku. Do tego dania idealnie pasuje lampka lekkiego białego wina. Sprawdzą się wina ze szczepu Chardonnay. Ale możecie też postawić na Sauvignon Blanc oraz wina musujące, np. Prosecco. Nie polecamy natomiast wina z wyższą kwasowością, które mogą stłamsić smak mięsa.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz