Pomidory z fetą na młodych listkach

Pomidory z fetą na młodych listkach przekąska

Pomidory z fetą na młodych listkach

Pomidory z fetą na młodych listkach to świetny pomysł na jedno z imprezowych dań. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, a do tego naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Takie pomidory z fetą śmiało możecie też przygotować na śniadanie. Prostota i smak. Polecam.

Jak przygotować pomidory z fetą?

Składniki:

  • 2-3 garście młodych listków (mix) / zamiennie może być mix sałat
  • 2-3 pomidory (u mnie malinówki)
  • około 75 g sera feta
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek lub 1-2 ząbki świeżego czosnku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Na talerz wykładamy młode listki.  Na listkach układamy plasterki pomidorów.

Ja kroję je szybko i sprawnie na cienkie plasteki za pomocą szatkownicy Hebel V5 Börner Polska To świetne rozwiązanie, zwłaszcza jak przygotowujecie więcej niż jedną porcję takich pomidorków 😉

Na plasterki pomidorów kruszymy ser feta.

Do miseczki przekładamy jogurt, śmietanę. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (u mnie duża szczypta). Zamiast granulowanego czosnku często dodaję starte ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wykładamy na pokruszoną fetę.

Na koniec posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem i można podawać 🙂

Smacznego

/Wpis we współpracy reklamowej z Börner Polska/

One comment

Dodaj komentarz