Pomidory z fetą na młodych listkach
Pomidory z fetą na młodych listkach to świetny pomysł na jedno z imprezowych dań. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, a do tego naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Takie pomidory z fetą śmiało możecie też przygotować na śniadanie. Prostota i smak. Polecam.
Jak przygotować pomidory z fetą?
Składniki:
- 2-3 garście młodych listków (mix) / zamiennie może być mix sałat
- 2-3 pomidory (u mnie malinówki)
- około 75 g sera feta
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 łyżki śmietany 18%
- do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek lub 1-2 ząbki świeżego czosnku
- szczypiorek
Przygotowanie:
Na talerz wykładamy młode listki. Na listkach układamy plasterki pomidorów.
Ja kroję je szybko i sprawnie na cienkie plasteki za pomocą szatkownicy Hebel V5 Börner Polska To świetne rozwiązanie, zwłaszcza jak przygotowujecie więcej niż jedną porcję takich pomidorków 😉
Na plasterki pomidorów kruszymy ser feta.
Do miseczki przekładamy jogurt, śmietanę. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem (u mnie duża szczypta). Zamiast granulowanego czosnku często dodaję starte ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wykładamy na pokruszoną fetę.
Na koniec posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem i można podawać 🙂
Smacznego
/Wpis we współpracy reklamowej z Börner Polska/
Świetna przekąska