Pomidory w sosie czosnkowym z pietruszką. Dziś polecam Wam prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pomidory w sosie czosnkowym z pietruszką. Niektórzy u mnie nazywają je również ekspresową sałatką pomidorową. Bez względu na nazwę całość jest pyszna. Takie pomidory idealnie smakują same lub jako dodatek do innych dań np. chrupiących kawałków mięsa. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła 😉
Składniki:
- 2 pomidory
- 2,5 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól do smaku
- 2 szczypty przyprawy do sałatek Organic Fabryka Smaku (http://smaknamiare.pl )
- posiekana zielona pietruszka
- kawałek żółtego sera typu gouda
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i tniemy na cienkie plasterki, ja używam do tego (szatkownicy).
Majonez mieszamy w miseczce z jogurtem, starty na drobnych oczkach ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem (tego warto dodać więcej), mieszamy.
Najpierw układamy warstwę pomidorów, doprawiamy je szczyptą przyprawy do sałatek, następnie polewamy naszym czosnkowym sosem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Znów układamy warstwę pomidorów, doprawiamy je szczyptą przyprawy do sałatek, polewamy naszym sosem, posypujemy resztą pietruszki (teraj już tylko przy brzegach, bardziej ozdobnie) i na koniec całość posypujemy startym żółtym serem. Sałatka najlepiej smakuje, gdy chwilę ją schłodzimy.
Smacznego