W moim domu uwielbia się dania z młodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty. Pyszne, proste w przygotowaniu, naprawdę sycące danie. Smak dania zależy przede wszystkim od kiełbasy i dodatku odpowiednich, aromatycznych przypraw.
Ja polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam ?
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu łazankowego (drobnego) 250 g
- 1 główka młodej kapusty + sól do gotowania
- 12 dużych pieczarek
- około 150 g kiełbasy jałowcowej*
- 2 małe kiełbasy śląskie*
- 1 duża czerwona cebula
- 3 czubate łyżeczki przecieru
- 2 szczypty czosnku granulowanego Skworcu
- 3 szczypty soli ziołowej Skworcu
- czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu
- 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki Skworcu
- olej do smażenia
- opcjonalnie – zielona pietruszka do podania
*można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku 😉
Przygotowanie:
Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w półplasterki lub kostkę kiełbasy. Smażymy mieszając tak długo, aż pieczarki ładnie puszczą wodę. Następnie dodajemy młodą kapustkę i przecier, mieszamy. Doprawiamy całość solą ziołową, czosnkiem, słodką papryką i pieprzą (pieprz dodajemy stopniowo, mieszamy i próbujemy). Całość podsmażamy, mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, znów mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając do smaku. Smak jest najlepszy, gdy nasze a la łazanki lekko przestygną. Podajemy – u mnie w towarzystwie zielonej pietruszki.
Smacznego
Bardzo fajna opcja na obiad 🙂
Dziękuję 🙂
Łazanki to był mój koszmar dzieciństwa;) Ta wersja jednak bardzo przypadła mi do gustu:) Wygląda tak apetycznie, że aż korci, by zrobić je od razu:)
😀