Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie

Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie (1) Uwielbiam serniki i pomarańcze. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko orzeźwiający za sprawą pomarańczy z pyszną słodyczą prostego w przygotowaniu spodu. Nic tylko jeść. A i przygotowanie takiego sernika nie sprawia problemów. Pamiętajcie, że smak i konsystencja sernika zależy przede wszystkim od użytego sera. Ja stawiam i serdecznie Wam polecam produkt Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy. Ser jest gęsty, nie jest wodnisty, doskonale nadaje się do serników (i nie tylko).

Składniki: (tortownica 24 cm)

Na spód:

  • 200 g markizów chałwowych*
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia sernika
  • dowolne ozdoby

*u mnie czekoladowo-waniliowe z masą chałwową

Przygotowanie:

Zaczynamy od spodu. Markizy wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy.

Spód pod sernik

Dolewamy do nich jeszcze ciepłe rozpuszczone masło (100 g). Całość mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) delikatnie dociskając ręką, tak aby pokryła cały spód. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na czas przygotowania masy serowej).

Do jednej miski wbijamy same białka, do drugiej żółtka. Białka dokładnie ubijamy. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło (125 g), skórkę startą (na drobnych oczkach) z 1 i 1/2 pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Miksujemy na puch.

Przygotowanie sernikaPrzygotowanie sernika 1

Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę budyniu), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach.

Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Sernik pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od piekarnika – około 45 minut. Należy obserwować sernik, boki powinny delikatnie pod koniec pieczenia odchodzić od formy. Sernik zostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Wyciągamy, gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz, posypujemy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy.

Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie (2)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Zrób to smacznie Anuluj pisanie odpowiedzi